University of Glasgow 1451 yılından beri dünyayı değiştirmeye devam etmektedir. Dünyadaki en iyi 100 üniversiteden biri olan ve yıllık 179 milyon Sterlin'i aşan araştırma geliriyle İngiltere'deki en büyük araştırma merkezlerinden biridir. Mezunları arasında yedi Nobel Ödülü sahibi, Başbakan ve İskoçya'nın ilk bakanı yer alırken, onursal mezunu olan Albert Einstein’de 1933'te görelilik teorisi hakkında üniversitede konferans vermiştir. Günümüzde University of Glasgow’da 19.000'den fazla lisans ve 9.000 lisansüstü öğrenciye eğitim verilmektedir. Öğrencilere sunulan bölümlerden bazıları tıp, veterinerlik, diş hekimliği, biyolojik ve fizik bilimleri, mühendislik, sanat, beşeri bilimler, sosyal bilimler ve hukukdur.

University of Glasgow, öğrenci değişimini kolaylaştırmak ve üniversitenin denizaşırı araştırma gelirlerine katkıda bulunmak için büyük üniversitelerle uluslararası işbirliği yapmaktadır. Okul aynı zamanda İngiltere'nin önde gelen 24 araştırma üniversitesi içeren Russell Group’un bir üyesidir. Avrupa Araştırma Üniversiteleri Birliği'nin kurucu üyesi ve dünya çapında yüksek öğrenim standartlarını belirlemeye adanmış uluslararası bir üniversiteler grubu olan Universitas 21'in de kurucu üyesidir.

Glasgow, her hafta yaklaşık 130 müzik etkinliğine, 90'dan fazla parka, 20'den fazla müze ve sanat galerisini sahip ve iki uluslararası havalimanı ile mükemmel ulaşım bağlantılarına sahip bir şehirdir.

University of Glasgow Sıralamada Kaçıncı?

University of Glasgow UK ve dünyada üst sıralarda olan bir okuldur. Times Higher Education’un her sene yayınladığı en iyi üniversiteler listesinde dünya genelinde ilk 100’de bulunan University of Glasgow, UK genelinde ise 11. Sırada bulunmaktadır. Bölüm bazında bazı sıralamaları aşağıdaki gibidir;

BölümUK Sıralaması
Accounting and Finance1

Aeronautical and Manufacturing Engineering

3

Anathomy & Physiology

5

Animal Science

1

Chemistry

6

Civil Engineering

2

Computer Science

7

Drama, dance and cinematics

1

Education

1

Electrical and Electronic Engineering

5

Law

3

Mechanical Engineering

9

Nursing

1

Pharmacologhy & Pharmacy

3

Social Policy

2

Sports Sciences

1

Neden University of Glasgow’da Okumalıyım?

University of Glasgow’da eğitim almayı seçtiğinizde, dünyanın en iyi üniversitesinden birinde olağanüstü bir eğitim alabilirsiniz. University of Glasgow’da eğitim almak için başlıca sebepler şunlardır;

  • Köklü akademik geçmişe sahip olan bir üniversite. 1451 yılında kurulan University of Glasgow, dünyanın en eski 4. üniversitesidir ve 18. yüzyılda İskoç Aydınlanmasında önemli bir rol oynamıştır.
  • Glasgow'da çok büyük bir uluslararası kampüs topluluğu bulunmaktasır. Burada 140'tan fazla ülkeden gelen hareketli bir öğrenci ortamına katılabilirsiniz. Üniversitede çeşitli ilgi alanlarını kapsayan 150'den fazla kulüp ve dernek arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Glasgow'un çarpıcı mimarisi sayesinde, rüyada yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Güzel ortaçağ binalarının yanı sıra kampüste modern kaynaklar ve modern tesisler bulunmaktadır.
  • Glasgow misafirperver bir şehirdir ve sıcakkanlı bölge halkı sayesinde kendinizi evinizde hissedebilirsiniz.

Glasgow’da Öğrenci Yaşamı

Glasgow, tarih, müzik, alışveriş ve gece hayatının heyecan verici karışımı ile bilinen bir şehirdir. Ayrıca, son zamanlarda Rough Guides tarafından dünyanın en dost şehri seçilmiştir. Glasgow zengin bir sanatsal ve kültürel mirasa sahiptir. Birçok ilgi çekici yeri arasında, İskoçya'nın en çok ziyaret edilen cazibe merkezlerinden biri olan büyüleyici Kelvingrove de dahil olmak üzere 20'den fazla müze ve sanat galerisi bulunmaktadır. Glasgow’un 100'den fazla kültür kuruluşu arasında ünlü İskoç Operası, İskoçya Ulusal Tiyatrosu ve İskoçya Kraliyet Ulusal Orkestrası bulunmaktadır.

Kentin Batı Yakası, modaya uygun öğrenci ortamı ile bilinir. Büyüleyici publar ve butik dükkanlarla kaplı arnavut kaldırımlı sokaklarını keşfedin veya dinlenirken en son filmleri izleyebileceğiniz Grosvenor Sineması'nı ziyaret edin. Dünyadaki sadece 12 UNESCO Müzik Şehrinden biri olan Glasgow'da müzik bir yaşam biçimidir. Şehir, her türü kapsayan ortalama haftada yaklaşık 100 canlı müzik etkinliğine sahiptir. Her Ocak ayında Glasgow, Celtic Connections müzik festivaline ev sahipliği yapar. Glasgow'un dörtte birinden fazlası yeşil alanlardan oluşur ve bu da onu Avrupa'nın en yeşil şehirlerinden biri haline getirmektedir.

Glasgow hakkında daha detaylı bilgi için Glasgow Eğitim Rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Glasgow Ortalama Yaşam Giderleri

Ortalama yaşam giderleri öğrenciden öğrenciye değişkenlik gösterir, temel yaşam ihtiyaçlarınız ile minimum gider seviyesinde yaşarken maksimum verimi alabilirsiniz. Aşağıda Glasgow’da ortalama yaşam giderlerini inceleyebilirsiniz;

RestaurantFiyatMarketFiyat
McDonalds Menü (1 kişi)5.50 £Süt (1lt)0.89 £
Ortalama Restaurant (1 kişi)12.00 £Pirinç (1kg)1.20 £
Bira (0.33’lük)4 £Yumurta (12’li)1.84 £
Cappucino2.73 £Tavuk (1kg)5.94 £
Su0.80 £Kıyma (1kg)7.49 £
UlaşımFiyatDiğerFiyat
Tek kullanımlık bilet2.50 £Sinema bileti (1 kişi)11.00 £
Aylık bilet54 £Kot pantolon (1 adet)57.08 £
Benzin (1lt)1.27 £Fitness üyeliği (1 aylık)24.55 £

Kabul Şartları

Lisans

Türkiye'den çoğu öğrencinin bir hazırlık kursu alması gerekecek, ancak belirli okullardan öğrenciler bir lisans programına doğrudan giriş için başvurabilirler.

  • IELTS UKVI (4.0 – hazırlık için yeterli minimum skor)
  • Lise not ortalaması 75 ve üzeri

Yüksek Lisans

Başvuru sahipleri tanınmış bir üniversiteden, genellikle ilgili bir alanda iyi bir standartta lisans derecesine sahip olmalıdır. Türk üniversitelerinden derece giriş koşulları, okuduğunuz üniversiteye ve Glasgow’da başvurduğunuz kursa göre değişir. Prestijli üniversitelerin notları için de esneklik vardır.

  1. IELTS UKVI (4.0 – hazırlık için yeterli minimum skor)
  2. GPA: 3.0 (minimum)

Burs İmkanı

Türkiye’den giden öğrencilerin direkt bir burs alma ihtimali zayıf olarak görülmektedir. Dünyanın birçok yerinden çok sayıda başvuru alan bir üniversite olmasından dolayı burs imkanları kısıtlı ve seçici olarak dağıtılmaktadır. Ancak eğitim başlamadan önce sizler adına gerekli başvurular yapılmaktadır. Olumlu sonuç alınması halinde burs imkanlarından faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte eğitime başladıktan sonra okulda göstereceğiniz başarılar ile eğitim süresinde burs başvurusu yapabilir ve burs imkanlarından faydalanabilirsiniz.

Okul Ücreti

University of Glasgow’da senelik ücreti 18.370-21.920 GBP arasında değişmektedir. Güncel net fiyat bilgisi için danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Konaklama

University of Glasgow’un kendine ait yurt konaklaması bulunmaktadır. Okulumuzun kendi yurtlarının bazıları ve haftalık ücretleri şu şekildedir;

  • Wolfson Hall: £166-£183
  • Cairncross House: £126-£136
  • Kelvinhaugh Gate: £98-£154

Neden Onedu Yurt Dışı Eğitim ile University of Glasgow?

Onedu Yurt Dışı Eğitim Danışmanlık olarak vermiş olduğumuz bu hizmetimizin karşılığında kesinlikle hiçbir ekstra ücret talep etmiyoruz. Okullarımızın Türkiye Resmi Temsilcisi olarak çalıştığımız için öğrencilerimiz herhangi bir ekstra ücret ödemeden ülkelerine kesin dönüş yapana kadar ücretsiz danışmanlık hizmetimizden faydalanmaktadır.

Kaplan Pathway ile University of Glasgow

Öğrencilerimiz her zaman üniversiteye direkt başvuru için hazır hissetmiyor veya skorları kabul şartlarını karşılamıyor olabilir. Direkt başvuru için yeterli İngilizce seviyesi olmayan öğrencilerimiz bu durumda Kaplan Pathway adlı programımıza başvurarak öncelikle foundation (hazırlık) eğitimi alabilmektedir. İngiltere vizesinin birinci kuralı olan IELTS UKVI sınavından 4.0 sonucunu alan öğrencilerimiz öncelikle Kaplan Pathway programına katılarak İngilizce ve alan derslerini alarak sıkı bir hazırlık eğitimine başlayabilmektedir. Bu sayede öğrencilerimiz hazırlık eğitiminden direkt olarak üniversitemize geçiş yaparak eğitimlerine burada devam edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

TOEFL veya IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavlarından alacağınız puanlar üniversite kabul şartlarından en önemlisi olan İngilizce yeterlilik şartını yerine getirmenize yardımcı olur. Üniversitelerin hepsinin istediği sınav sonucu farklı olsa da TOEFL için 61-85 ve IELTS için 5,0-7,5 arası skorlar üniversitelere yerleşmeniz için yeterli olabilmektedir.

Anlaşmalı olduğumuz tüm İngiltere Üniversitelerinden YÖK denkliği alabilirsiniz.

Okurken yarı zamanlı çalışma izniniz bulunmaktadır. (haftada 20 saat)

Burs olanakları bulunmaktadır ancak diğer ülkelere oranla İngiltere öğrencilere çok daha düşük burs vermektedir.

Öğrencilerimiz yapmış oldukları başvuru ile Türkiye’ye kesin dönüş yapacakları tarihe kadar ücretsiz danışmanlık hizmeti almaya devam etmektedir. Eğitimine devam eden tüm öğrencilere hizmetimiz kesintisiz devam etmektedir.

İngiltere’de lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler 2 yıllık resmi çalışma iznine sahip olurlar.

Referans mektubu okullara başvururken niyet mektubu ile beraber eklenmesi durumunda kabul alma ihtimalini artıracak bir belgedir. Çoğunlukla 2 adet istenir. Eğer direkt olarak kendi ülkenizden başvuru yapıyorsanız son mezun olduğunuz kurumdan 2 profesörünüzün/öğretmenizin yazması etkili olacaktır. Referans mektubunu yazan bireyin iletişim bilgilerinin mektupta bulunması zorunludur.

Yurt dışında üniversite eğitimi almak için başlıca üç sebep şunlardır:

  • Türkiye’de sınav stresi yaşamadan, lise not ortalamanıza göre yurt dışında bir çok üniversiteden kabul alabilirsiniz.
  • Türkiye’de ortalama bir özel üniversiteyle aynı fiyata yurt dışında iyi bir üniversitede eğitim alabilirsiniz.
  • Yurt dışındaki bir üniversiteden alacağınız diploma ve yabancı dil yeterliliği sayesinde Türkiye’de veya yurt dışında en iyi firmalarda iş bulabilirsiniz.

Öncelikle seçim yaparken, gideceğiniz ülkenin iklimini, şehirlerini, kültürel yapısını ve üniversitelerini iyi araştırmanız gerekir. Hangi kriterler sizin için önemliyse bunları iyi değerlendirip ona göre bir tercih yapmak daha doğru olur.

Türkiye’ye kıyasla yurt dışındaki üniversitelerde çok sayıda seçim yapabileceğiniz bölüm bulunur. Birçok araştırma konusunun alt dalları bulunur ve bu alt dallar 2,3 ve 4 yıllık bölümler olarak okunabilir. Bölüm seçimi yapmadan önce alacağınız derslerin içeriklerini iyi incelemek gerekir.

Yurt dışında lisans eğitimleri seçeceğiniz ülke ve bölüme göre 3 veya 4 yıl sürmektedir.

Tercih ettiğiniz ülkeye ve okula göre üniversite ücretleri değişkenlik gösterir. Örneğin; Amerika’da üniversite eğitimi yıllık 9.500 USD’den, İrlanda’da yıllık 9.000 Euro’dan, İngiltere’de yıllık 10.000 GBP’den ve Kanada’da ise yıllık 16.000 CAD’den başlamaktadır.

Yurt dışında yalnızca yıllık harç ücreti vererek ücretsiz üniversite okuyabileceğiniz ülkeler kısıtlıdır. Bu ülkelerden bazıları; Finlandiya, Norveç, Almanya, Avusturya ve Fransa’dır.

Okulların kendine ait aile yanı veya yurt konaklaması seçenekleri bulunur. Bunlar haricinde öğrencilerin büyük bir çoğunlu oda ve ev kiralama seçeneklerini de tercih etmektedir.

Yurt dışında okurken yasal olarak çalışabileceğiniz ülkeler bulunur. Örneğin; İrlanda, Kanada ve İngiltere’de lisans ve yüksek lisans öğrencileri eğitim alırken yarı zamanlı çalışma iznine sahiptir.

Yurt dışındaki ülkelerde Türkiye’deki gibi bir üniversite sınavı sistemi bulunmadığı için başvuru yapmak için son ana kadar beklememek gerekir. Kontenjanlar başvuru sırası ve yoğunluğuna göre erken zamanda dolabilmektedir. Her okulun güz, bahar, yaz ve kış dönemleri için belirlenen son başvuru tarihleri bulunur. Eğitim almayı düşündüğünüz programın son başvuru tarihine en erken bir yıl, en geç üç ay kala başvurularınızı tamamlamanız gerekir.

Başvuru süreci için genel olarak şu belgeler gerekmektedir:

  • Transkript
  • Lise Diploması
  • İngilizce yeterlilik belgesi (TOEFL veya IELTS)
  • Niyet mektubu
  • Referans mektubu

Yabancı dil bilmeden de başvuru yapılabilir ve şartlı kabulünüz çıkartılabilir. Bazı okulların kendi hazırlık eğitimleri bulunur. Bu eğitimleri tamamlayıp derslerinize başlayabilirsiniz.

Evet başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaparken bu sınavlara henüz girmediğinizi ancak yakın bir tarihte gireceğinizi taahhüt ederek şartlı kabul alabilirsiniz. Sınav sonucunuzu alıp İngilizce yeterliliğinizi kanıtladıktan sonra okuldan kesin kabulünüz tarafınıza iletilir.

Başvuru, kabul ve kayıt işlemlerinin tamamı online olarak yapılmaktadır.

Kabul mektubunuzu aldıktan sonra eğitim tarihiniz yaklaşınca gideceğiniz ülkenin vizesine başvuru yapmanız gerekir. Vizeye girmeden önce eğitim ücretinizin bir kısmını okula ödemeniz gerekebilir.

Evet, gideceğiniz ülkenin öğrenci vizesine başvurmanız gerekiyor.

Hiçbir vize başvurusundan önce kesinlikle vize alırsınız veya kesinlikle vize çıkmaz demek kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir. Vize başarı oranınızın artması için bütün vize gereklilikleri yerine getirmek, eksiksiz ve doğru belgelerle başvuru yapmak önemlidir.

Öncelikle seçim yaparken, gideceğiniz ülkenin iklimini, şehirlerini, kültürel yapısını, eğitim kurumlarını detaylıca araştırmanız gerekir. Hangi kriterler sizin için önemliyse bunları iyi değerlendirip ona göre bir tercih yapmak daha doğru olur.

Yurt dışında eğitim almak için herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Yurt dışında birçok ülkede üniversite ücretleri birim fiyat bazında birbirine benzer olsa da kur farkı sebebiyle TL bazında farklılık gösterir. Almanya, Avusturya veya Norveç gibi ücretsiz üniversite eğitim alabileceğiniz ülkeler haricinde, Amerika’da yıllık ortalama 9.500-50.000 USD, İngiltere’de 10.000-32.000 GBP, İrlanda’da 9.500-28.000 Euro ve Kanada’da 15.800-50.000 CAD olarak üniversite ücretleri değişkenlik gösterir.

Çoğunlukla, yurt dışında üniversite eğitimi 3 veya 4 yıl sürer. Ülke bazında farklılık görülürken okul özelinde de süre farklılıkları olabilir. Örnek vermek gerekirse, Amerika ve Kanada’da üniversitelerin çoğu 4 yıl sürerken, İngiltere’de ise genellikle 3 yıl sürmektedir.

Finlandiya, Avusturya, Almanya, Norveç, Danimarka gibi ülkelerde ücretsiz üniversite eğitimi alınabilir.

Yurt dışında bir üniversitede eğitim almak için, iyi düzeyde lise not ortalaması ve yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmak gerekir.

IELTS, TOEFL veya Duolingo gibi İngilizce yeterlilik sınavlarının yanında, bazı bölüm/üniversiteler SAT ve ACT gibi sınavlara da girmenizi ister. Detaylı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Yurt dışında üniversite eğitimi almak için sınav şartı bulunmaz. İyi düzeyde lise not ortalaması ve İngilizce yeterlilik şartını yerine getirmek gerekmektedir.

Hayır, yurt dışında üniversite eğitimi almak için YKS sınavına girmek zorunlu değil. İyi seviyede lise not ortalaması ve İngilizce yeterliliğe sahip tüm adaylar yurt dışında YKS sınav sonucu gözetilmeden üniversite eğitimi alabilir. Almanya bu konuda istisna dışında sayılabilir, Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen adaylar YKS sınavına girmiş, tercih yapmış ve Almanya’da okumak istediği bölüme Türkiye’de herhangi bir üniversitede yerleşmiş olması gerekmektedir.

Yurt dışında üniversite eğitimi alabilmek için 100 üzerinden minimum 60 lise not ortalamasına sahip olmak gerekir. Daha düşük not ortalamasına sahip adayların kabul alabileceği üniversiteler limitlidir, bu konu hakkında danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Öncelikle eğitim alınmak istenen üniversite türüne karar verilmeli (eyalet üniversitesi, devlet üniversitesi, özel üniversite vs) ardından gerekli sınav ve hazırlıklara karar verilmelidir.

Mezun olunan lise türüne ve diploma türüne bağlı olarak (IB, A level, Anadolu Lisesi Diploması) İngilizce yeterlilik ve not ortalamaları baz alınarak okul seçimi yapılır.

İngiltere’de yıllık ortalama üniversite ücretleri 10.000-32.000 GBP arası değişir.



İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

Aberdeen Üniversitesi

Aberdeen Üniversitesi

Aberdeen Üniversitesi, İskoçya’nın en eski üçüncü ve Birleşik Krallık’ın beşinci üniversitesidir. 1860 yılında King's ve Marischal adlı iki[...]

Devamı

Durham Üniversitesi

Durham Üniversitesi

Durham Üniversitesi, toplamda yaklaşık 17.500 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Üniversite üç fakülteden oluşur; sanat ve beşeri bilimler, bilim[...]

Devamı

Okul icon ve onedu logo

Swansea University

1920 yılında kurulan Swansea Üniversitesi, Güney Galler'deki Swansea Körfezinde yer alan bir kamu araştırma üniversitesidir. Kurum, Galler'deki[...]

Devamı