Amerika’da Öğrenci Olmak
Amerika’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin en çok merak ettiği ve bize yönelttiği soruların tamamını sizler için yanıtladık. Öğrencilerin Amerika’daki hayatını çok daha kolaylaştıracak tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Telefon Hattı Alacağım. Hangi Belgelere İhtiyacım Var?
Amerika’ya öğrenciler gider gitmez yapmaları gereken ilk işlerden biri telefon hattı çıkarmaktır. Türkiye’den götürdüğünüz hattı ne kadar kullanırsanız günün sonunda o kadar yüksek bir fatura ile karşılaşırsınız. Amerika’da whatsapp gibi aplikasyonların kullanımı çok yaygın değildir. SMS paketlerinin sınırsınız olması sebebiyle genellikle mesajlaşmak için herkes SMS kullanır. Aldığınız hatların öncelikli olarak bakmanız gereken kısmı DATA yani internet paketidir. Internet paketinin fazlalığı veya azlığıyla doğru orantılı hat fiyatları değişebilmektedir.
En yaygın kullanılan mobil operatörler:
Öğrencilerimize tavsiye ettiğimiz hatlar T-Mobile veya Cricket hatları olmaktadır. Bunun sebebi fiyat olarak diğerlerinden uygun olması ve kontörlü seçeneklerin de bulunmasıdır. Kontör seçenekleri hatta para yükleyerek yapılmaktadır ve her ay tekrar yükleyerek hattınızı aktif tutabilmektesiniz. Amerika’daki eğitiminiz sonlandığında ise hattı mobil üzerinden rahatlıkla kapatıp kullanımına ara verebilirsiniz. Hatların fiyatlandırmaları bulunduğunuz eyalete ve şehre göre değişebilmektedir. Her dönem firmalar özellikle yabancı öğrenciler için kampanya yapmaktadır. Bu kampanyalardan faydalanarak uygun fiyatlı bir mobil hatta geçebilirsiniz.
Mobil Hat Fiyatları
T-Mobile
- 2 GB internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 15 USD
- 5 GB internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 25 USD
Cricket
- 2 GB internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 15 USD
- 5 GB internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 40 USD
- Limitsiz internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 55 USD
AT&T
- 8 GB internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 40 USD
- Limitsiz internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 45 USD
Verizon
- 6 GB internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 35 USD
- 16 GB internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 45 USD
H2O
- Limitsiz internet + Sınırsız SMS ve Konuşma = 60 USD
Amerika’da Banka Hesabı Nasıl Açtırılır?
Amerika’ya giden her öğrenciye tavsiyemiz bulundukları şehirde banka hesabı açtırmaları olacaktır. Türkiye’den yapılacak para transferlerinin kolaylığı ve aynı zamanda Amerika’da nakit kullanımının çok az olması sebebiyle banka hesabı açtırmak ve banka kartı kullanmak çok önemlidir. Ayrıca gelecekte Amerika’da yaşamak isteyen veya orada çalışacak kişiler için kredi skoru oluşturmak adına banka hesabı açtırmak çok büyük önem taşır. Öğrenciler pasaport + kimlik kartı ve I-20 belgeleriyle bankaya giderek hesap açtırabilirler. Bu hesaplara Türkiye’den SWIFT yoluyla para yatırılabilir. Ortalama transfer süresi 1-3 gün arasındadır.
Hangi Bankaları Kullanmalıyım?
Wells Fargo
Amerika’daki en yaygın bankalardan biridir. Günlük 300 USD ATM para çekme limiti bulunmaktadır. Türkiye para transferlerinde 16 USD kesinti yapmaktadır.
Chase Bank
Amerika’nın belirli bölgelerinde bulunan ve öğrencilerin sık kullandığı bankalardan biridir. Bazı müşterilerine -500 USD’ye kadar para kullanımı hakkı tanımaktadır. Türkiye’den para transferlerinde 17 USD kesinti yapmaktadır.
Bank of America
Amerika’daki en yaygın bankaların başında gelmektedir. ATM bulmak konusunda en kolay tercihlerden biri olabilir. Türkiye para transferlerinde 19 USD kesinti yapmaktadır.
Amerika’da Ehliyet Nasıl Alabilirim?
Amerika’ya giden öğrenciler kolaylıkla ehliyet alabilmektedir. Türkiye’de sahip olduğunuz ehliyet ile yalnızca belirli bir süre araç kullanabilirsiniz. Amerika’da her eyaletin ehliyet almak için farklı kuralları ve işlemleri olsa da genel şartlar birbirine benzerlik göstermektedir. Amerika’da tüm eyaletlerin şartlarını görebilmek ve randevu alabilmek için https://www.dmvusa.com/?pageid=5 adresinden eyalet seçimi yapabilirsiniz. Genellikle yalnız araç kullanabilmek için 21 yaş ve üzerinde olmanız gerekmektedir. Bazı eyaletlerde sınav soruları Türkçe olarak da sunulmaktadır. Ancak Türkçe sınavlar çeviri ile yapıldığı için bazı soruları anlamayabilirsiniz. O sebeple tavsiyemiz eğer imkanınız varsa İngilizce olarak sınava girmenizdir.
Sınav 2 aşamadan oluşur ve ilki yazılı sınavdır. Aynı gün içerisinde 3 kez sınava girebiliyorsunuz. Genellikle 20 ila 50 soru arasında değişen yazılı sınavda ortalama 3-6 yanlışa kadar sınavı geçmiş sayılırsınız. Amerika’da ehliyet sınavlarına çıkmış sorular ve bilgi kitapçığıyla hazırlanabilirsiniz. Aşağıdaki linkten güncel tüm kitapçıklara eyaletlere göre ulaşabilirsiniz.
https://driving-tests.org/dmv-handbook-drivers-manual/
Amerika’da ehliyet sınavları genellikle 30-90 USD arasında değişmektedir. Yazılı sınavı geçtikten sonra sürüş testi için randevu alınır. Sürüş testine giderken dikkat edilmesi gereken en önemli detay kullanılan aracın sigortasının olmasıdır. Eğer Türk ehliyetiniz yoksa yanınızda Amerika ehliyeti bulunan birini götürmeniz zorunludur. Sürüş testinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus bisiklet yollarıdır. Bisiklet yollarında omuz hizasından arkaya doğru bakmazsanız sınavdan direkt kalırsınız.
DMV içerisinde göz testi hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Görüştüğünüz memurun arkasında bir pano vardır ve harfleri okursunuz. Bunu da tamamlamanızın ardından fotoğrafınız çekilir ve size geçici ehliyetiniz için bir kağıt verilir. Asıl ehliyetiniz 2 ila 8 hafta arasında evinize ulaşacaktır. Bu sürenin geçmesi durumunda tekrar DMV’ye giderek geçici ehliyetinizi uzatabilirsiniz.
Amerika’da ehliyetlerin geçerlilik süresi bulunmaktadır ve genellikle 3 yıllık olarak verilir. 3 yıl bittikten sonra tekrar yazılı sınava girerek ehliyetinizi uzatmanız istenecektir. Eyalet değiştirmeniz durumunda o eyaletin DMV’sine giderek ehliyetinizi o eyalete aldırmanız tavsiye edilir. Amerika’ya gider gitmez tavsiyemiz ehliyet başvurusu yaparak ehliyetinizi almanız olacaktır. 2 haftada yazılı ve sözlü sınavı tamamlayarak ehliyet sahibi olabilirsiniz. Amerika’da en yoğun sıralar ve beklemeler California eyaletinde yaşanmaktadır. O yüzden geçici ehliyetinizi birkaç kez uzatmayı ve gider gitmez başvuru yapmayı göz ardı etmemeniz gerekmektedir.
Amerika’da Konaklama Seçenekleri
ABD'de eğitime başlayan öğrencilerin çoğu, güvenli, temiz, samimi ve aynı zamanda okula yakın bir yerde yaşamak ister. Nerede yaşayacağınızı seçerken, aynı zamanda sizin için en iyi konaklama türü hakkında da düşünmeniz gerekir, ister bir yatakhane ister sessiz bir evde tek kişilik bir oda olsun öğrencilerin önceliği çoğu zaman bütçe oluyor.
Kampüste Konaklama
Artıları: ABD'deki çoğu lisans öğrencisi için üniversitenin sahip olduğu konutlarda yaşamak birinci önceliktir. Bu, çalışma yerlerine yakın bir yerde kalmak için uygun bir yer isteyen lisansüstü öğrencileri için de mantıklı bir seçenektir. Eyalet dışı öğrenciler ve ABD'ye yurt dışından gelenler için, öğrenci deneyimi hakkında fikir edinmenin ve yeni arkadaşlar edinmenin harika bir yoludur. Kiralar, yaşayacağınız eyalet ve şehre göre değişiklik gösterecektir; 2019 yılı için Pennsylvania Üniversitesi, konaklama yerlerinde bir oda için 5.095 $ ücret alırken, ancak Austin'deki Texas Üniversitesi'nde bu ücret 9.272 $ olarak neredeyse iki katına gelmektedir.
Eksileri: Herkes bir üniversite yurdunun yoğun doğasından hoşlanmaz, çoğunun ortak banyosu vardır ve hatta bazıları öğrencilerin bir odayı paylaşmasını bekler. Çok sayıda insanın aynı anda hareket ettiği ve çok az yalnızlık şansı olan gürültülü bir yer olabilir. Mezunların çoğu birinci sınıf öğrencilerden daha yaşlı olma eğiliminde olduğundan, bazı kolejler onları daha sessiz bir blokta bir araya getirmeye çalışır. Herhangi bir endişeniz varsa, potansiyel üniversitenizden lisansüstü yurtlarının ayrıntılarını sorun, ancak yerler hızla dolmaya eğilimli olduğu için mümkün olan en kısa sürede başvurun.
Üniversiteye yakın bir oda veya daire kiralamak
Artıları: Çoğu üniversite, özel mülkiyete ait evlerde yaşamayı tercih eden öğrencilere tavsiye ve destek sunar, hatta komşu topluluklardaki güvenilen ev sahiplerinin adlarını ve iletişim bilgilerini verebilirler. Daha fazla alan olduğundan ve bağımsızlığınızı korumak daha kolay olduğundan bu, olgun öğrenciler için daha iyi bir seçim olabilir. Daire kiralamak, yaşadığınız alan ve sağladığı olanaklar açısından daha fazla seçeneğiniz olduğu anlamına gelir. Birlikte ev aramak için uyumlu bir arkadaşınızla ekip oluşturabilir, ardından doğru yeri bulduğunuzda kira maliyetlerini bölebilirsiniz.
Eksileri: Özel bir kiracı olarak, genellikle kendi elektrik faturalarınızı ve telefon hizmetlerinizi ödemeniz beklenir. Günlük işe gidip gelmenin yanı sıra yapılacak temizlik ve yemek pişirme işleri de yorucu olabilir. Bunların yanı sıra, akran grubunuzdan bir şekilde izole edilmiş hissedebilir ve arkadaşlarınızla etkileşimi özleyebilirsiniz. Son olarak, karşılaştığınız yeni sorumluluklar, özellikle düzenli bir çalışma programı oluşturmakta zorlanıyorsanız, akademik başarınızı etkileyebilir.
Aile yanında evde kalmak
Artıları: Genellikle evde kalmak olarak adlandırılır, Amerikalı bir aileyle yaşamak, aşina olmadıkları bir yaşam biçimine uyum sağlarken lisansüstü öğrencilerine gerçekten yardımcı olabilir. Evde kendi odanız olacak, ev işleri halledilecek ve çoğu durumda yemek de verilmektedir. Bu düzenlemelerin çoğu üniversite aracılığıyla yapılır ve ailelerin ev misafirleri olarak öğrencilerle ilgili daha önceki deneyimleri vardır. Kendinizi Amerikan yaşamına kaptırabilir, ayrıca tamamen yeni bir şehirde olmanıza rağmen evinizin tüm konforunun tadını çıkarabilirsiniz.
Eksileri: Evde kalışların çoğu hizmet verdikleri üniversiteye nispeten yakındır, ancak yine de oldukça uzakta olabilirsiniz. Ayrıca, orada yaşayan aileyle banyo, mutfak ve Wi-Fi dahil bir evi paylaşacağınız için mahremiyet eksikliği de var. Burası onların evi olduğu için onların kurallarına uymanız gerekecek ve bunlar sizin yaşam tarzınızdan çok farklı olabilir. Her gün saat 17: 00'de oturup yemek yemenizi bekleyebilir veya eve geç gelip gelmeyeceğinizi onlara bildirmenizi isteyebilirler. Bu tür olaylara alışkın değilseniz, ayarlanması zor olabilir, ancak ziyaretçi olarak çok az seçeneğiniz olacaktır.
Amerika’da Ulaşım
Büyük ABD şehirleri dışında toplu taşıma, öğrenciler için nadiren en uygun seçenektir ve kapsama alanı uzaktaki kasaba ve banliyölerde seyrek olabilir. Ancak genellikle ucuz, güvenli ve güvenilirdir.
Metro
En büyük metro sistemleri New York City, Chicago, Boston, Washington DC, San Francisco Körfez Bölgesi, Philadelphia, Los Angeles ve Atlanta'dadır. Diğer şehirlerde, çoğunlukla şehir merkezlerine hizmet veren küçük, bir veya iki hatlı raylı sistemler bulunur.
Hafif raylı sistemler (tramvaylar) ABD'de giderek daha popüler hale geliyor. Denver, Seattle, San Diego, Minneapolis ve Portland, metroya sahip çoğu şehir gibi hafif raylı sistemlere sahip birçok yer arasındadır (ağlar genellikle bağlanır ve yolculuklar aktarılabilir).
Texas A&M Taşımacılık Enstitüsü'ne göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ortalama otomobil yılda 42 saatini trafikte geçiriyor. Aynı çalışma, bu gecikmelerin fiyat etiketini sürücü başına 960 $ olarak gösteriyor. Büyük şehirlerde rakamlar daha da kötü. ABD'nin en büyük 15 metro bölgesindeki sürücüler, işe giderken trafik sıkışıklığı içinde yılda ortalama 63 saat harcıyor ve bu kişi başına ortalama 1.433 dolara mal oluyor.
Amerika’da Öğrenciler için Sağlık
Diğer birçok ülkenin aksine, Amerika Birleşik Devletleri sosyalleştirilmiş sağlık hizmeti sunmamaktadır. Gerçekte ihtiyaç duyulmadan önce yerel sağlık sistemi hakkında bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.
Amerikan sağlık sistemi dünyanın en kötülerinden (ve en pahalılarından) biridir. Büyük bir kaza veya hastalık için sağlık bakımı yüz binlerce dolara mal olabilir; bu nedenle çoğu Amerikalının maliyetleri en aza indirmek için sağlık sigortası vardır.
Yine de ABD sağlık sisteminin anlaşılması Amerikalılar için bile zor. Federal hükümet içindeki yeni ve bekleyen yasalar, meseleleri daha da karmaşık hale getiriyor. Kaliteli sağlık hizmetleri ülkenin her yerinde çeşitli kaynaklardan temin edilebilir. Anahtar, uygun prosedürleri bilmekte ve belirli bakım türleri için nereye gideceğinizi bilmekte yatar. Bu bilgi, uluslararası bir öğrenciye önemli miktarda zaman ve para kazandırabilir.
Kampüste Sağlık
Çoğu kolej ve üniversite kampüsü bir tür genel tıbbi bakım sunar; hizmetler, temel ilk yardım ve küçük rahatsızlıkların tedavisinden, röntgen, laboratuvar testleri, reçeteli ilaçlar ve uzmanlara erişim sunan sofistike çok doktorlu birinci basamak bakım merkezlerine kadar çeşitlilik gösterir. Kampüs içi tıbbi hizmetlerin maliyeti normalde çok pahalı değildir.
Kampüsteki ilk haftanızda, tıbbi kayıtlarınızın bir kopyasını (aşı ve aşı kayıtları ve reçeteler dahil) okulun sağlık bakım merkezine veya revire götürmek çok önemlidir.
Sağlık Hizmeti İçin Kampüs Dışı Olanaklar
Kampüs dışındaki bir tıp doktorunu ziyaret etmeyi tercih ederseniz, birkaç seçeneğiniz vardır (ancak maliyet genellikle daha yüksektir). Özel doktorlar, acil olmayan hastaları, normal çalışma saatleri içinde, genellikle sabah 9'dan akşam 5'e kadar randevu alarak tedavi eder Küçük acil klinikler randevu gerektirmez ve genellikle hafta sonları ve tatillerde açıktır. Tıbbi bir tesis kullanmanız gerekiyorsa, ancak İngilizce becerilerinizden rahatsızsanız, bir arkadaşınızdan sizinle gelmesini isteyin. Doğru iletişim çok önemlidir!
Amerika’da Çalışmak ve Çalışma İzni
Amerika’da F1 vizesi sahibi öğrencilerin çalışma izninden faydalanabilmesi için akademik programlara katılması gerekmektedir. Bunlara örnek olarak aşağıdaki programları gösterebiliriz:
Birçok okulda ilk yıl itibariyle çalışma izni alınamasa da genel itibariyle kampüs içerisindeki iş imkanları ile çalışma izni çıkartılabilmektedir. 1. yıl tamamlanması itibariyle öğrenciler 3 farklı yöntem ile kampüs dışında çalışmaya hak kazanabilir:
- CPT (yarı zamanlı çalışma izni)
- OPT (tam zamanlı çalışma izni)
- STEM OPT extension (tam zamanlı çalışma izni)
CPT öğrencilerin eğitim alırken çalışma izni sahip olması durumunda kullanılacak çalışma izni türüdür. Eğitim süresince yarı zamanlı olarak kullanılabilir. OPT ise öğrencilerin mezuniyet sonrası kullanabilecekleri tam zamanlı çalışma iznidir. OPT tam olarak 1 yıl sürmektedir. STEM OPT extension ise STEM programlarından mezun öğrencilerin OPT sonrası ek olarak aldıkları 2 yıllık çalışma iznine verilen addır.
Amerika’da Seyahat Kuralları
Eyaletten eyalete veya ABD topraklarına seyahat etmek için özel belgelere ihtiyacınız yoktur, ancak göçmenlik belgelerinizi her zaman yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu, özellikle Meksika veya Kanada sınırları boyunca eyaletlerde seyahat ederken geçerlidir. Herhangi bir zamanda göçmenlik memurları tarafından durdurulabilir ve aşağıdakileri göstermeniz söylenebilir:
- Geçerli, süresi dolmamış pasaport (son kullanma tarihi en az altı ay sonrasına kadar)
- Geçerli, süresi dolmamış I-20
- I-94
- ABD vizesi (Vize Feragat Programına katılmadığınız sürece süresi dolmuş veya süresi dolmamış)
- OPT, 17 Aylık OPT Uzatma programında bulunan öğrenciler için EAD kartı.