Yurt dışında yüksek lisans eğitimi birçok öğrencinin hayali olsa da çoğunlukla eğitim maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle öğrenciler bu hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Bu noktada öğrenciler hayallerini ertelemek zorunda kalmasınlar diye okullar ve kurumlar tarafından verilen burslar devreye giriyor. Peki bu burslara nasıl başvurabiliriz? Kabul şartları nelerdir? gibi soruların cevaplarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Öncelikle okulların sunduğu burslardan başlayalım. Hemen hemen tüm okulların kendilerine ait bir burs havuzları bulunur. Her yıl binlerce başvuru arasından özenle seçilen öğrencilere verilen bu burslara başvuruda bulunmak isteyenler için en önemli ayırt edici nokta tabii ki de not ortalaması. Okulların direkt olarak verdiği bursların dışında anlaşmalı olarak çalıştıkları danışmanlık firmalarının öğrencileri için ayırdıkları özel burslar da bulunur.
Biz de Onedu Yurt Dışı Eğitim Danışmanlık olarak siz değerli öğrencilerimiz için bir çok okuldan özel burslar alıyoruz. Okulların burslarına ilaveten bazı kurumların verdiği burslarda da aranan bir çok özellik mevcut. Bu sebeple burs başvurusunda bulunmadan önce çok detaylı bir araştırma yapıp başvurunuzu eksiksiz bir şekilde yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Yurt dışı Yüksek Lisans Bursları için Gereklilikler Nelerdir?
Yüksek not ortalaması
Yurt dışında yüksek lisans eğitimi almak için burs başvurusunda bulunurken sizi diğer adaylardan ayıran en önemli değerlendirme noktası not ortalamanızın yüksek olmasıdır. Bu sebeple, yurt dışında yüksek lisans eğitimi almak istiyorsanız lisans eğitiminiz boyunca not ortalamanızı olabildiğince yüksek tutmanız gerekir.
Dil yeterliliği & %100 İngilizce eğitim geçmişinizin olması
Üniversitelerin birçoğu yüksek lisans eğitimleri için; öğrencilerin İngilizce dil seviyelerini sorgulamaktadır. Okullar kabul için genellikle IELTS sınavından minimum 6.5 puan veya TOEFL sınavından (IBT) minimum 87 puan almış olmanızı isterler. Üniversitede lisans eğitiminizi %100 İngilizce olarak tamamladıysanız bazı üniversitelerde bu sınavlardan muaf olabilirsiniz.
Motivasyon mektubu
Yurt dışında yüksek lisans programlarına başvururken çok önemli unsurlardan biri de sizi anlatan niyet mektuplarınız. Bazı ülkeler/okullar başvuru değerlendirmelerinin neredeyse %50’sini bu mektuplara göre yaparlar. Bu sebeple niyet mektubunuzda geçmişte aldığınız eğitimleri, varsa iş tecrübelerinizi, katıldığınız sosyal sorumluluk projelerini, hayallerinizi, hedeflerinizi, vizyonunuzu, neden yurt dışında eğitim almak istediğinizi, neden bu üniversiteyi tercih etmek istediğinizi ve neden bu bölümde yüksek lisans eğitimi almak istediğinizi detaylı bir şekilde açıklamanız beklenir.
Bu detaylara ek olarak yüksek lisans eğitimi için niyet mektubunuzun başvuruda bulunacağınız ülkenin anadilinde yazılmış olması gerekir. Niyet mektubunun içinde sizin bu bursa neden ihtiyacınızın olduğunu, yüksek lisans eğitiminin sizin için neden bu kadar önemli olduğunu ve bu bursun sizin yüksek lisans eğitiminize nasıl katkı sağlayacağını anlatabilirsiniz.
İyi bir motivasyon mektubu, iş tecrübesi yazısı ya da CV içeriğinden farklı olmalıdır. Sizi çok iyi anlatan bir içerikle geçmişinize dokunduğu kadar özellikle hedeflerinize ve vizyonunuza odaklanmalıdır. Hedeflerinizi ve vizyonunuzu iyi bir şekilde anlatır, gideceğiniz üniversiteyi gelecek planlarınız konusunda üniversiteyi ikna edebilirseniz, dil yeterlilik şartları ve akademik gereklilikleri de karşılıyorsanız üniversitenin veya burs komisyonunun imkanlarından faydalanabilirsiniz.
Kariyer tecrübeleriniz
Birçok yüksek lisans programı için iş tecrübenizin olması da beklenir. Bu konunun en çok önem arz ettiği yüksek lisans programları genellikle MBA programlarıdır. En az 2 yıllık iş tecrübesi gerektiren MBA programları için öğrencilerin finans, muhasebe, işletme, pazarlama, ticaret sektörlerinde iş tecrübeleri olması mutlak bir önem taşır. Mühendislik alanında veya teknik alanlarda eğitim gören öğrencilerin de iş dünyasında gerekli tecrübeyi elde etmiş olması beklenir. Genellikle iş tecrübeleriyle fark yaratmak isteyen öğrencilere başvurdukları master programına uygun alanlarda olmaları gerektiği belirtilse de bağlantılı ve farklı sektörlerden gelen öğrenciler de burs imkanlarından yararlanabilir. Kısacası, yüksek lisans bursu almak için önemli olan nokta pratik tecrübenizin; niyetiniz ve akademik geçmişinizle birlikte bir bütün oluşturmasıdır.
Ekstra bilgiler
Üniversiteler yüksek lisans eğitiminde bölümlere göre akademik becerilerinizi yansıtan sınavlara da önem verir. Örneğin; GMAT sınavı gibi matematik yeteneğinizi öne çıkarabileceğiniz bir sınav sizi yükseklere taşırken, GRE sınavı daha çok sözel alanları hedefleyen öğreciler içindir. Kendi alanınızla alakalı kazanmış olduğunuz ödüller, yarışmalar, yayınlanmış makaleleriniz veya tasdiklenmiş bir başarınız varsa bunlar da yüksek lisans burs imkanlarından yararlanmanız için fazlasıyla etkili olur.
Kendinizi geliştirmek için yaptığınız aktivitelerin belgeleri, gittiğiniz kursların sertifikaları, çalıştaylar (workshop), konferanslar vs. belgelerin büyük bir önem oluşturur. Bu belgeler sizin kendinizi geliştirmekte ne kadar istekli olduğunuzu gösteren belgeler olduğu için size yüksek lisans bursu imkanlarından faydalanmanız için bir şans yaratabilir.
Türk Eğitim Vakfı (TEV) Yurt Dışı Yüksek Lisans Bursu
Burs için başvuracak öğrencilerde aranılan nitelikler genel olarak:
- T.C. vatandaşı olmak ve 30 yaşını geçmemiş olmak (TIP burslarında yaş sınırı farklıdır)
- Türkiye’de bulunan ve YÖK’e bağlı kurumlarda son sınıf öğrencisi olmak veya mezun olmak
- Lisans not ortalaması (GPA) 3.00 olması
- Yabancı dil yeterliliği
- ABD ve Batı Avrupa Ülkeleri
- TEV-FIAT-TOFAŞ İtalya Bursu
- TEV-DAAD Almanya Bursu
- TEV-Fransa Hükümeti Bursu
- TEV-Garring Vakfı Danimarka Bursu
- TEV-IE Business School Madrid İspanya Bursu
- TEV-Japonya Bursu
- Avrupa Birliği Jean Monnet Yüksek Lisans Bursu
Almanya’da İngilizce yüksek lisans eğitimi adlı içeriğimiz ilginizi çekebilir.
1989 yılında yapılan bir anlaşma ile başlayan bu burs seçeneğine başvuru yapacak adaylar:
- Başvurular elden veya kargo yoluyla yapılır
- Burs kazananlar sektörlere ayrılan kotalara ve sınav sonuçlarına göre açıklanır
- Burs içeriğinde okul giderlerinin yanı sıra konaklama ve sabit ödeneklerde bulunur
Kimler Başvurabilir?
- Türkiye’deki kamu sektörü çalışanları
- Türkiye’deki üniversitelerin lisans son sınıf ve lisansüstü (yüksek lisans veya doktora) öğrencileri
- Türkiye’deki üniversitelerin akademik ve idari personeli
- Türkiye’deki özel sektör ve STK çalışanları
Başvuru hakkında detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
British Council GREAT Yüksek Lisans Bursu
13 adet verilecek olan bu burs seçeneği yüksek lisans eğitimini İngiltere’de yapacak olan öğrenciler için uygun bir seçenektir. Burs imkanını sunan üniversiteler:
- Anglia Ruskin University
- Arts University Bournemouth
- Cranfield University
- Imperial College London
- Newcastle University
- Nottingham Trent University
- Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance
- University of Bath
- University of East Anglia
- University of Kent
Burs başvuru süreci ve detayları hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Chevening Yüksek Lisans Bursu
İngiltere’deki üniversitelerde geçerli olan bu burs türünün başvuru kriterleri:
- Türk vatandaşı olmak
- Burs verildikten 2 yıl sonra ülkeye geri dönmek
- İngiltere’de yüksek lisans programlarına direkt kabul almak
- 2 yıl iş tecrübesine sahip olmak
- 3 üniversite başvurusunda bulunmak
- İngilizce yeterlilik seviyesine sahip olmak
Burs başvurusu ve detayları hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
YLSY MEB Bursu
Türkiye tarafından her yıl sağlanan bu burs not ortalaması 2.5 ve üzeri olan tüm öğrencilerin başvurularına açıktır. Bu burs seçeneği öğrencilerin yurt dışında eğitimlerine devam edebilmeleri için MEB tarafından sağlanır. Bursun esas amacı bazı bakanlık ve müdürlüklerdeki nitelikli istihdamı arttırmaktır. YLSY MEB bursunun kabul şartları genel olarak şu şekilde;
- Türk vatandaşı olmak
- 30 yaşını doldurmamış olmak
- 4 yıllık üniversite mezunu olmak
- ALES’ten 70 ve üzeri sonuca sahip olmak
- Erkek adayların askerliği ile ilişiğinin bulunmaması
- Sağlıklı olmak
Burs başvuru detayları ve duyuruları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Fulbright Bursu
En kapsamlı Amerika yüksek lisans burslarından biri olarak bilinen Fulbright bursu yıllık 50.000 USD’ye kadar burs imkanı sağlamaktadır. Bursun içeriği şu şekildedir:
- Eğitim ve konaklama için 50.000 USD’ye varan burs imkanı
- Gidiş Dönüş Uçak Bileti
Bursun süresi 2 yıllıktır. Burs başvuru koşulları ise:
- Üniversite 3 veya 4. sınıfta olan öğrenciler başvuru yapabilir.
- Mezun olan öğrencilerin 4’lük sistemde 3.00 not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.
- İngilizce yeterlilik belgesi sunulmalıdır.
- Finance, MBA gibi bölümlerde en az 1 yıllık iş tecrübesi istenmektedir.
Burs başvuru süreci ve detayları hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz.