WES Nedir? Yurt Dışı Eğitimde Denklik ve Credential Evaluation Süreci
Yurt dışında üniversite eğitimi almak ya da profesyonel kariyer inşa etmek isteyen kişilerin karşılaştığı en kritik adımlardan biri, mevcut akademik belgelerinin hedef ülkede tanınmasını sağlamaktır. Farklı ülkelerin eğitim sistemleri birbirinden yapısal olarak ayrıştığı için, Türkiye'de alınan bir lisans diplomasının ABD veya Kanada'daki eşdeğerini resmi olarak ortaya koymak gerekir. İşte bu noktada devreye credential evaluation, yani diploma denklik değerlendirmesi girer. Bu alandaki en yaygın ve güvenilir kuruluşlardan biri WES'tir (World Education Services).
WES, 1974 yılında kurulan ve merkezi New York ile Toronto'da bulunan kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Uluslararası akademik belgeleri ABD veya Kanada eğitim standartlarına göre değerlendirerek, başvurucunun diplomasının ve transkriptinin hedef ülkedeki akademik eşdeğerini belirler. 200'den fazla ülkeden gelen belgeleri değerlendirebilen WES, dünya genelinde 60.000'i aşkın eğitim kurumu, işveren ve resmi kurum tarafından kabul görmektedir. ABD'de NACES (National Association of Credential Evaluation Services), Kanada'da ise ACESC (Alliance of Credential Evaluation Services of Canada) üyesidir. Bu üyelikler WES'in etik standartlara ve kalite güvencesine bağlı bir kuruluş olduğunu teyit eder.
WES Ne Zaman ve Neden Gerekli Olur
WES değerlendirmesi her başvuru için zorunlu değildir ancak belirli durumlarda kritik bir gereklilik haline gelir. ABD'de özellikle yüksek lisans başvurularında birçok üniversite, uluslararası transkriptlerin WES Course-by-Course raporu ile sunulmasını ister. Graduate school başvuru sürecinde programın kabul sayfasında "credential evaluation required" veya "WES evaluation" ifadesi yer alıyorsa bu zorunluluk anlamına gelir. Bazı lisans transfer başvurularında da benzer bir beklenti söz konusu olabilir; özellikle community college'dan dört yıllık üniversiteye geçiş yapan uluslararası öğrenciler bu durumla karşılaşabilir.
Kanada'da ise durum biraz farklıdır. Express Entry gibi göç programları kapsamında IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada), yurt dışında alınan diplomaların ECA (Educational Credential Assessment) ile değerlendirilmesini zorunlu kılar ve WES bu değerlendirmeyi yapma yetkisine sahip kurumlardan biridir. Kanada'da üniversite başvurusu yapan öğrenciler için de bazı programlar ECA raporu talep edebilir. Bunların dışında hemşirelik, mühendislik ve öğretmenlik gibi alanlarda mesleki lisans süreçlerinde de WES raporu istenebilir.
Başvurmayı planladığınız üniversitenin veya programın WES raporu isteyip istemediğini doğrudan ilgili kurumun kabul sayfasından kontrol etmeniz önemlidir. Tüm üniversiteler WES gerektirmez; bazıları kendi iç değerlendirme sistemlerini kullanır, bazıları ise alternatif kuruluşları da kabul eder. Gereksiz yere WES başvurusu yaparak hem para hem zaman kaybetmemek için hedef kurumunuzun beklentisini önceden netleştirin.
WES Rapor Türleri ve Ücretleri
WES iki temel rapor türü sunar. Document-by-Document (DxD) rapor, her bir akademik belgenin (diploma, sertifika) ABD veya Kanada eşdeğerini özet olarak belirtir. Bu rapor genellikle istihdam başvuruları, göç işlemleri ve bazı lisanslama süreçleri için yeterlidir. Course-by-Course (CxC) rapor ise çok daha detaylıdır: alınan tüm dersleri tek tek listeler, her dersin kredi karşılığını hesaplar ve genel GPA dönüşümünü içerir. Yüksek lisans ve doktora başvuruları için üniversitelerin büyük çoğunluğu Course-by-Course rapor talep eder; eğer başvurduğunuz program rapor türünü belirtmemişse Course-by-Course tercih etmek daha güvenlidir.
Her iki rapor türü için WES Basic ve WES ICAP (International Credential Advantage Package) olmak üzere iki paket seçeneği bulunur. WES Basic pakette rapor tamamlandıktan sonra bir fiziksel kopya gönderilir ve dijital PDF hesabınızda erişilebilir olur. WES ICAP paketi ise ömür boyu raporunuzu saklama, gelecekte yeni belgeler ekleme ve raporunuzun dijital doğrulanabilir bir versiyonunu (WES Digital Badge) edinme imkânı sunar. Özellikle ileride ek bir diploma veya sertifika almayı planlıyorsanız ICAP paketi uzun vadede daha ekonomik olabilir.
ABD değerlendirmeleri için Document-by-Document rapor yaklaşık 118 USD, Course-by-Course rapor ise yaklaşık 186 USD'den başlamaktadır. Kanada değerlendirmelerinde ücretler Kanada doları (CAD) üzerinden hesaplanır ve farklılık gösterir. Ek alıcı kopyaları, uluslararası kargo seçenekleri ve hızlandırılmış işlem talepleri ayrıca ücretlendirilir. Önemli bir ayrıntı: ABD ve Kanada için ayrı WES hesapları açılması ve ayrı değerlendirmeler yaptırılması gerekir; bir ülke için yapılan değerlendirme diğerinde geçerli değildir. Bu da hem ek maliyet hem de ek zaman anlamına gelir. Güncel ve kesin ücretler için WES'in resmi web sitesindeki ücret hesaplayıcısı kullanılmalıdır çünkü fiyatlar dönemsel olarak güncellenebilmektedir.
WES Başvuru Süreci Adım Adım
WES değerlendirmesine başlamak için öncelikle WES web sitesinde bir hesap oluşturulur. Hesap oluşturulduktan sonra hangi rapor türünün ve paketin uygun olduğu seçilir, gerekli ödeme yapılır ve ardından belge gönderim süreci başlar. Başvurunuz sırasında WES size yedi haneli bir referans numarası atar; bu numara tüm belge gönderimlerinde kullanılacağı için dikkatli bir şekilde not edilmelidir.
WES'in değerlendirme yapabilmesi için akademik belgelerinizin doğrudan eğitim kurumunuz tarafından WES'e gönderilmesi gerekir. Başvurucu kendi başına belge gönderemez; bu kural belgelerin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti altına almak içindir. Belgeler kapalı ve mühürlü zarflar içinde, üniversitenin resmi antetli zarfını taşıyan biçimde postalanmalı veya WES'in kabul ettiği elektronik kanallardan iletilmelidir. Zarfın arka yüzünde üniversitenin mühür veya imzası bulunmalıdır. Belgeleriniz İngilizce değilse, bire bir İngilizce çeviri de gerekmektedir. WES çeviri hizmeti sunmaz; çeviri üniversiteniz veya yetkili bir yeminli çevirmen tarafından yapılmalıdır.
Türk Öğrenciler İçin WES Belge Gereksinimleri
Türkiye'den WES başvurusu yapan öğrenciler için gerekli belgeler şunlardır: mezuniyet belgesi (diploma) başvurucu tarafından WES hesabına yüklenir, akademik transkript ise doğrudan üniversite tarafından WES'e gönderilir. Tamamlanmış programlar için İngilizce düzenlenmiş European Diploma Supplement (Avrupa Diploma Eki) tercih edilir ve değerlendirme sürecini önemli ölçüde hızlandırır. Doktora programları için ek olarak derece verildiğini teyit eden resmi bir mektubun da üniversite tarafından gönderilmesi istenir.
WES'in Türk üniversiteleriyle genel deneyimi olumludur. Çoğu Türk üniversitesi, öğrencinin talebi üzerine belgeleri bir hafta içinde WES'e gönderebilmektedir. ODTÜ gibi bazı kurumlar 2020'den bu yana belgeleri elektronik ortamda doğrudan iletmektedir; bu da süreci önemli ölçüde kısaltır. Yine de her üniversitenin prosedürü farklı olabileceğinden, transkript ve diploma gönderimi için kendi üniversitenizin öğrenci işleri birimiyle mümkün olduğunca erken iletişime geçmeniz önerilir. Bazı üniversiteler bu hizmet için küçük bir ek ücret talep edebilir.
İşlem Süresi ve Zamanlama
WES, tüm belgeler teslim alındıktan, incelendikten ve kabul edildikten sonra değerlendirmeyi yaklaşık yedi iş günü içinde tamamladığını belirtmektedir. Ancak bu süre yalnızca değerlendirme aşamasını kapsar. Belgelerin üniversiteden WES'e ulaşması, doğrulama işlemleri ve olası eksik belge talepleri dahil edildiğinde toplam süreç genellikle dört ile yedi hafta arasında sürmektedir. Eğer üniversitenizin belge gönderim süreci yavaşsa veya WES doğrulama aşamasında ek bilgi talep ederse bu süre daha da uzayabilir. Bu nedenle WES başvurusuna mümkün olduğunca erken, tercihen üniversite başvuru son tarihinden en az iki ile üç ay önce başlanması kritik önem taşır.
Değerlendirme tamamlandığında rapor, belirtilen alıcılara posta veya elektronik yolla gönderilir. Birçok alıcı kurum, raporun doğrudan WES'ten gelmesini ve mühürlü zarfta olmasını şart koşar; bu nedenle raporu kendiniz iletmek yerine WES üzerinden doğrudan gönderim seçeneğini tercih etmeniz önerilir. Raporun tamamlanmasının ardından ek kopyalar sipariş edilebilir ve WES ICAP paketi kullanılıyorsa gelecekte yeni belgeler de değerlendirmeye eklenebilir.
WES ve GPA Dönüşümü
WES'in Course-by-Course raporunun en önemli işlevlerinden biri GPA dönüşümüdür. Türkiye'deki 4'lük veya 100'lük not sistemi, ABD'deki 4.0 ölçeğine WES tarafından standart bir metodoloji kullanılarak dönüştürülür. Bu dönüşüm her üniversitenin kendi not aralığına ve harf notu karşılıklarına göre yapılır. WES'in hesapladığı GPA, üniversitenizin kendi hesapladığı GPA'den farklı olabilir çünkü WES kendi dönüşüm tablolarını uygular. Bu durum özellikle sınırda bir not ortalamasına sahip öğrenciler için önem taşır. Başvuru öncesinde WES'in ücretsiz iGPA Calculator aracıyla tahmini dönüşümünüzü kontrol etmeniz, beklentilerinizi doğru ayarlamanız açısından faydalı olacaktır.
WES Dışında Alternatif Denklik Kuruluşları
WES, credential evaluation alanında en yaygın kabul gören kuruluş olmakla birlikte tek seçenek değildir. ABD'de ECE (Educational Credential Evaluators), SpanTran ve NACES'e üye diğer kuruluşlar da benzer hizmetler sunmaktadır. Kanada'da ise IRCC, WES dışında IQAS, ICAS ve CES gibi kurumları da ECA sağlayıcısı olarak yetkilendirmiştir. Hangi kuruluşun kabul edildiği başvurulan üniversite veya göç programına göre değişebilir; bu nedenle seçim yapmadan önce hedef kurumun kabul ettiği değerlendirme sağlayıcılarını kontrol etmek gerekir. Genel bir kural olarak, eğer hedef kurumunuz spesifik bir tercih belirtmiyorsa WES en güvenli seçenektir çünkü tanınırlığı ve kabul alanı diğer kuruluşlara kıyasla çok daha geniştir.
Denklik Sürecini Doğru Planlamak
WES başvurusu teknik olarak karmaşık bir süreç değildir ancak zamanlama ve belge yönetimi açısından dikkatli planlama gerektirir. Transkript ve diploma çevirilerini önceden hazırlatmak, üniversitenizle belge gönderim sürecini erken aşamada koordine etmek ve üniversite başvuru takvimlerinize göre yeterli süre bırakmak sürecin sorunsuz ilerlemesini sağlar. Birden fazla ülkeye başvuru yapıyorsanız ABD ve Kanada için ayrı WES hesapları ve ayrı değerlendirmeler gerektiğini, bunun da hem ek maliyet hem de ek zaman anlamına geldiğini hesaba katmalısınız.
Amerika'da yüksek lisans yapmayı planlıyorsanız, birçok programın WES Course-by-Course rapor beklediğini göz önünde bulundurun. Kanada'da üniversite eğitimi almayı hedefliyorsanız, ECA gerekliliğini mutlaka kontrol edin. GPA hesaplamanızın nasıl yapıldığını anlamak ve tahmini dönüşümünüzü görmek için WES'in ücretsiz iGPA Calculator aracını kullanabilirsiniz.
Denklik sürecinizi planlamak veya yurt dışı eğitim başvurularınızda rehberlik almak için Onedu ile iletişime geçebilirsiniz. Hangi üniversitelerin WES raporu istediğini, hangi rapor türünün sizin durumunuza uygun olduğunu ve belge sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğini birlikte planlayabiliriz. Transkript nedir ve nasıl alınır sorusu da bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır; WES başvurusu öncesinde transkriptinizin güncel ve eksiksiz olduğundan emin olun. TOEFL veya IELTS gibi dil sınavlarınızı da WES süreciyle paralel olarak planlamanız, başvuru takviminizin aksamasını önleyecektir. Başvuru sürecinizle ilgili sorularınız için danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
