Cleveland State University, 1929 yılında kurulan ve 2.500 öğrenciden oluşan özel bir kurum olan eski Fenn College'nin eğitim binalarını, öğretim görevlilerini, personelini ve müfredatını kendi bünyesine katarak 1964 yılında kuruldu.

Fenn College'nin Cleveland State University’e önemli bir katkısı, mühendislik ve işletme öğrencileri için staj geliştirmede öncü çalışmasıydı. Bu stajlar, kolejler ve yerel işletmeler ve endüstriler arasındaki ortak girişimler olarak öğrencilere profesyonel iletişim ve deneyim ile uygun fiyatlı bir eğitim sağladı. Şu anda öğrenci yurdu olarak kullanılan tarihi Fenn Kulesi, Fenn College'nin "Bulutlardaki Kampüs" olarak bilindiği ilk yılların anısı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Cleveland-Marshall Hukuk Koleji, kökenini Cleveland Hukuk Okulu'nun kurulduğu 1897 yılına kadar takip eder. Eyaletteki ilk akşam hizmet veren hukuk fakültesiydi ve kadınları ve azınlıkları kabul eden ilk okullardan biriydi. 1916'da bir başka akşam hukuk fakültesi olan John Marshall Hukuk Fakültesi kuruldu. 1946'da iki okul Cleveland-Marshall Hukuk Fakültesi olmak için birleşti. Cleveland-Marshall 1969'da Cleveland State University’nin bünyesine katıldı.

Neden Cleveland State University’de okumalıyım?

Cleveland State University, 55 yıldan fazla olan öğretim tecrübesi ve günümüzde sunulan çok çeşitli lisans ve yüksek lisans programları ile birlikte 16.000 öğrenciye eğitimde mükemmeliyet çerçevesinde hizmet vermektedir. Cleveland State University’de eğitim almak için başlıca sebepler şunlardır;

  • 175+ lisans ve 10 yüksek lisans programı ile her öğrencinin kendine uygun programı seçerek eğitim alabileceği bir üniversitedir.
  • Aktif öğrenci grubunun %6.2’sini uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır.
  • Amerika’nın ortalama yaşam maliyetleri bazında en uygun 16. şehri olan Cleveland’da yer alması.
  • 500’den fazla partner şirket, devlet araştırma merkezleri ve kültür kurumlarıyla iş birliği içinde olması öğrencilere mezuniyet sonrası akademik ve araştırma alanlarında çalışma ve iş dünyasında istihdam olanağı sağlamaktadır.

Cleveland’da Yaşam

Amerika’nın Ohio eyaletinde yer alan Cleveland şehri Cuyahoga Nehri ile ikiye ayrılır. Şehrin kuzeyinde yer alan Erie Gölü mutlaka görmeniz gereken eşsiz bir manzaraya sahiptir. Cleveland Ohio'daki ortalama yaşam maliyeti ülke ortalamasının altındadır. Şehirde yaz aylarında ortalama sıcaklık 28.1 , kış aylarında ise 1.3 derecedir. Cleveland ‘Rapid’ adı verilen Kuzey Amerika’daki en iyi toplu taşıma ağına sahiptir. Bu ulaşım ağı sayesinde şehrin her bölgesine ucuza ulaşım sağlayabilirsiniz. Cleveland’da damak tadınıza uygun olabilecek çok sayıda ödüllü restaurant ve cafe de bulabilirsiniz.

Cleveland Ortalama Yaşam Giderleri

Cleveland, Amerika genelinde ortalama yaşam maliyeti en uygun olan şehirlerden biridir. Her bütçeye uygun olabilecek şekilde Cleveland’da hayatınızı idame ettirebilirsiniz. Ortalama yaşam giderleri öğrenciden öğrenciye değişkenlik gösterir, temel yaşam ihtiyaçlarınız ile minimum gider seviyesinde yaşarken maksimum verimi alabilirsiniz. Aşağıda Cleveland’da ortalama yaşam giderlerini inceleyebilirsiniz;

RestaurantFiyatMarketFiyat
McDonalds Menü (1 kişi)8 $Süt (1lt)0.78 $
Ortalama Restaurant (1 kişi)15 $Pirinç (1kg)3.03 $
Bira (0.33’lük)5 $Yumurta (12’li)1.73 $
Cappucino3.89 $Tavuk (1kg)8.81 $
Su1.44 $Kıyma (1kg)15.20 $
UlaşımFiyatDiğerFiyat
Tek kullanımlık bilet2.50 $Sinema bileti (1 kişi)11.50 $
Aylık bilet95 $Kot pantolon (1 adet)40.84 $
Benzin (1lt)0.65 $Fitness üyeliği (1 aylık)43.87 $

Sunulan Programlar

Cleveland State University’de öğrenciler için 175+ lisans, işletme ve mühendislik alanlarında da 10 farklı yüksek lisans programı bulunmaktadır. Aşağıda sunulan bazı lisans ve yüksek lisans programlarını inceleyebilirsiniz.

Lisans;

  • Accounting
  • Chemical Engineering
  • History
  • Mathematics
  • Civil Engineering
  • Finance
  • Computer Engineering
  • Art
  • Sociology
  • Nursing
  • Mechanical Engineering
  • Marketing
  • Anthropology
  • Design
  • Philosophy
  • Psychology

Yüksek Lisans;

  • Computer Sciences and Software
  • Electrical Engineering
  • Mechanical Engineering
  • Biomedical Engineering
  • Business Administration
  • Accountancy

Kabul Şartları

Lisans

Cleveland State University’nin Lisans programları için kabul şartları şunlardır;

  1. IELTS minimum 6.0
  2. TOEFL minimum 78
  3. Lise not ortalaması 62 ve üzeri

Lisans programlarının kabul şartları bölümden bölüme değişkenlik gösterebilmektedir. Kabul şartları hakkında detaylı ve güncel bilgi almak için lütfen danışmanlarımız ile iletişime geçiniz.

Yüksek Lisans

Cleveland State University’nin Yüksek Lisans programları için kabul şartları şunlardır;

  1. IELTS minimum 6.0
  2. TOEFL minimum 78
  3. GPA: 2.5 (minimum)

Yüksek Lisans programlarının kabul şartları bölümden bölüme değişkenlik gösterebilmektedir. Kabul şartları hakkında detaylı ve güncel bilgi almak için lütfen danışmanlarımız ile iletişime geçiniz.

Önemli Tarihler

Cleveland State University’de 3 farklı eğitim dönemi bulunmaktadır. Bunlar Yaz, İlkbahar ve Sonbahar dönemleridir. Yaz dönemi başvuruları Nisan, İlkbahar dönemi başvuruları Aralık, Sonbahar dönemi başvuruları da Temmuz ayında kapanmaktadır. Yaz dönemi Mayıs, İlkbahar dönemi Ocak, Sonbahar dönemi de Ağustos ayında başlamaktadır.

Okul Ücreti

Cleveland State University’nin lisans programlarının senelik ücreti 16.800$, yüksek lisans programlarının senelik ücreti ise 20.000$’dır. Güncel net fiyat bilgisi için danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Konaklama

Cleveland State University, öğrencilere kampüste güvenli bir ortamda yaşama, çalışma ve oyun oynama fırsatı sunan iki öğrenci yurdu seçeneğine sahiptir. Tesis bünyesindeki personel, eğitim ve sosyal etkinlikler düzenlemektedir. Bu öğrenci yurtları şunlardı;

  • Euclid Commons: Özellikle bugünün ve yarının öğrencileri için tasarlanan CSU'nun son teknoloji ürünü yurdudur. 600'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Euclid Commons, akademik başarıya ulaşmaya elverişli bir öğrenci topluluğunda hak ettiğiniz gizliliği ve yaşam tarzını sağlar. Senelik ücreti 8.790$-11.182$ arasında değişmektedir.
  • Fenn Tower: Tarihi Fenn Tower, modern bir rezidans kompleksine restore edilmiştir. Bina 438 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Fenn Tower, akademik başarıya ulaşmaya elverişli bir öğrenci topluluğunda hak ettiğiniz gizliliği ve yaşam tarzını sağlar. Harika bir konuma, tamamen mobilyalı birimlere sahiptir. Senelik ücreti 7.484$-9.986$ arasında değişmektedir.

Kampüs dışında konaklama tercih etmek isteyen öğrenciler için şehirde bulunan bazı konaklama seçenekleri de şunlardır;

  • Reserve Square
  • The Statler
  • The Edge on Euclid
  • 1900 Euclid Avenue Lofts
  • University Lofts
  • The Langston
  • The Domain at Cleveland
  • Walker & Weeks

Sıkça Sorulan Sorular

TOEFL veya IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavlarından alacağınız puanlar üniversite kabul şartlarından en önemlisi olan İngilizce yeterlilik şartını yerine getirmenize yardımcı olur. Üniversitelerin hepsinin istediği sınav sonucu farklı olsa da TOEFL için 61-85 ve IELTS için 5,0-7,5 arası skorlar üniversitelere yerleşmeniz için yeterli olabilmektedir.

Öğrencilerimiz yapmış oldukları başvuru ile Türkiye’ye kesin dönüş yapacakları tarihe kadar ücretsiz danışmanlık hizmeti almaya devam etmektedir. Eğitimine devam eden tüm öğrencilere hizmetimiz kesintisiz devam etmektedir.

Referans mektubu okullara başvururken niyet mektubu ile beraber eklenmesi durumunda kabul alma ihtimalini artıracak bir belgedir. Çoğunlukla 2 adet istenir. Eğer direkt olarak kendi ülkenizden başvuru yapıyorsanız son mezun olduğunuz kurumdan 2 profesörünüzün/öğretmenizin yazması etkili olacaktır. Referans mektubunu yazan bireyin iletişim bilgilerinin mektupta bulunması zorunludur.

Yurt dışında üniversite eğitimi almak için başlıca üç sebep şunlardır:

  • Türkiye’de sınav stresi yaşamadan, lise not ortalamanıza göre yurt dışında bir çok üniversiteden kabul alabilirsiniz.
  • Türkiye’de ortalama bir özel üniversiteyle aynı fiyata yurt dışında iyi bir üniversitede eğitim alabilirsiniz.
  • Yurt dışındaki bir üniversiteden alacağınız diploma ve yabancı dil yeterliliği sayesinde Türkiye’de veya yurt dışında en iyi firmalarda iş bulabilirsiniz.

Öncelikle seçim yaparken, gideceğiniz ülkenin iklimini, şehirlerini, kültürel yapısını ve üniversitelerini iyi araştırmanız gerekir. Hangi kriterler sizin için önemliyse bunları iyi değerlendirip ona göre bir tercih yapmak daha doğru olur.

Türkiye’ye kıyasla yurt dışındaki üniversitelerde çok sayıda seçim yapabileceğiniz bölüm bulunur. Birçok araştırma konusunun alt dalları bulunur ve bu alt dallar 2,3 ve 4 yıllık bölümler olarak okunabilir. Bölüm seçimi yapmadan önce alacağınız derslerin içeriklerini iyi incelemek gerekir.

Yurt dışında lisans eğitimleri seçeceğiniz ülke ve bölüme göre 3 veya 4 yıl sürmektedir.

Tercih ettiğiniz ülkeye ve okula göre üniversite ücretleri değişkenlik gösterir. Örneğin; Amerika’da üniversite eğitimi yıllık 9.500 USD’den, İrlanda’da yıllık 9.000 Euro’dan, İngiltere’de yıllık 10.000 GBP’den ve Kanada’da ise yıllık 16.000 CAD’den başlamaktadır.

Yurt dışında yalnızca yıllık harç ücreti vererek ücretsiz üniversite okuyabileceğiniz ülkeler kısıtlıdır. Bu ülkelerden bazıları; Finlandiya, Norveç, Almanya, Avusturya ve Fransa’dır.

Okulların kendine ait aile yanı veya yurt konaklaması seçenekleri bulunur. Bunlar haricinde öğrencilerin büyük bir çoğunlu oda ve ev kiralama seçeneklerini de tercih etmektedir.

Yurt dışında okurken yasal olarak çalışabileceğiniz ülkeler bulunur. Örneğin; İrlanda, Kanada ve İngiltere’de lisans ve yüksek lisans öğrencileri eğitim alırken yarı zamanlı çalışma iznine sahiptir.

Yurt dışındaki ülkelerde Türkiye’deki gibi bir üniversite sınavı sistemi bulunmadığı için başvuru yapmak için son ana kadar beklememek gerekir. Kontenjanlar başvuru sırası ve yoğunluğuna göre erken zamanda dolabilmektedir. Her okulun güz, bahar, yaz ve kış dönemleri için belirlenen son başvuru tarihleri bulunur. Eğitim almayı düşündüğünüz programın son başvuru tarihine en erken bir yıl, en geç üç ay kala başvurularınızı tamamlamanız gerekir.

Başvuru süreci için genel olarak şu belgeler gerekmektedir:

  • Transkript
  • Lise Diploması
  • İngilizce yeterlilik belgesi (TOEFL veya IELTS)
  • Niyet mektubu
  • Referans mektubu

Yabancı dil bilmeden de başvuru yapılabilir ve şartlı kabulünüz çıkartılabilir. Bazı okulların kendi hazırlık eğitimleri bulunur. Bu eğitimleri tamamlayıp derslerinize başlayabilirsiniz.

Evet başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaparken bu sınavlara henüz girmediğinizi ancak yakın bir tarihte gireceğinizi taahhüt ederek şartlı kabul alabilirsiniz. Sınav sonucunuzu alıp İngilizce yeterliliğinizi kanıtladıktan sonra okuldan kesin kabulünüz tarafınıza iletilir.

Başvuru, kabul ve kayıt işlemlerinin tamamı online olarak yapılmaktadır.

Kabul mektubunuzu aldıktan sonra eğitim tarihiniz yaklaşınca gideceğiniz ülkenin vizesine başvuru yapmanız gerekir. Vizeye girmeden önce eğitim ücretinizin bir kısmını okula ödemeniz gerekebilir.

Evet, gideceğiniz ülkenin öğrenci vizesine başvurmanız gerekiyor.

Hiçbir vize başvurusundan önce kesinlikle vize alırsınız veya kesinlikle vize çıkmaz demek kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir. Vize başarı oranınızın artması için bütün vize gereklilikleri yerine getirmek, eksiksiz ve doğru belgelerle başvuru yapmak önemlidir.

Öncelikle seçim yaparken, gideceğiniz ülkenin iklimini, şehirlerini, kültürel yapısını, eğitim kurumlarını detaylıca araştırmanız gerekir. Hangi kriterler sizin için önemliyse bunları iyi değerlendirip ona göre bir tercih yapmak daha doğru olur.

Yurt dışında eğitim almak için herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Yurt dışında birçok ülkede üniversite ücretleri birim fiyat bazında birbirine benzer olsa da kur farkı sebebiyle TL bazında farklılık gösterir. Almanya, Avusturya veya Norveç gibi ücretsiz üniversite eğitim alabileceğiniz ülkeler haricinde, Amerika’da yıllık ortalama 9.500-50.000 USD, İngiltere’de 10.000-32.000 GBP, İrlanda’da 9.500-28.000 Euro ve Kanada’da 15.800-50.000 CAD olarak üniversite ücretleri değişkenlik gösterir.

Çoğunlukla, yurt dışında üniversite eğitimi 3 veya 4 yıl sürer. Ülke bazında farklılık görülürken okul özelinde de süre farklılıkları olabilir. Örnek vermek gerekirse, Amerika ve Kanada’da üniversitelerin çoğu 4 yıl sürerken, İngiltere’de ise genellikle 3 yıl sürmektedir.

Finlandiya, Avusturya, Almanya, Norveç, Danimarka gibi ülkelerde ücretsiz üniversite eğitimi alınabilir.

Yurt dışında bir üniversitede eğitim almak için, iyi düzeyde lise not ortalaması ve yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmak gerekir.

IELTS, TOEFL veya Duolingo gibi İngilizce yeterlilik sınavlarının yanında, bazı bölüm/üniversiteler SAT ve ACT gibi sınavlara da girmenizi ister. Detaylı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Yurt dışında üniversite eğitimi almak için sınav şartı bulunmaz. İyi düzeyde lise not ortalaması ve İngilizce yeterlilik şartını yerine getirmek gerekmektedir.

Hayır, yurt dışında üniversite eğitimi almak için YKS sınavına girmek zorunlu değil. İyi seviyede lise not ortalaması ve İngilizce yeterliliğe sahip tüm adaylar yurt dışında YKS sınav sonucu gözetilmeden üniversite eğitimi alabilir. Almanya bu konuda istisna dışında sayılabilir, Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen adaylar YKS sınavına girmiş, tercih yapmış ve Almanya’da okumak istediği bölüme Türkiye’de herhangi bir üniversitede yerleşmiş olması gerekmektedir.

Yurt dışında üniversite eğitimi alabilmek için 100 üzerinden minimum 60 lise not ortalamasına sahip olmak gerekir. Daha düşük not ortalamasına sahip adayların kabul alabileceği üniversiteler limitlidir, bu konu hakkında danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Öncelikle eğitim alınmak istenen üniversite türüne karar verilmeli (eyalet üniversitesi, devlet üniversitesi, özel üniversite vs) ardından gerekli sınav ve hazırlıklara karar verilmelidir.

Amerika’da yıllık ortalama üniversite ücretleri 9.500-50.000 USD arası değişir.

Evet, Amerika'da üniversiteye giriş için kullanılan sınavlar bulunmaktadır. Ancak bu sınavlar Türkiye'deki gibi üniversiteye giriş sınavlarından biraz farklıdır. Amerika'da üniversitelere başvuran öğrencilerin çoğu için aşağıdaki standart testleri alması gerekmektedir:

  • SAT (Scholastic Assessment Test): Bu sınav, öğrencilerin okuma, yazma ve matematik becerilerini ölçer. Birçok Amerikan üniversitesi ve kolejinin lisans programlarına başvuran öğrencilerden bu sınavı almalarını istemektedir.
  • ACT (American College Testing): Bu sınav da SAT gibi Amerika'daki üniversitelere giriş için yaygın olarak kullanılan bir sınavdır. İngilizce, matematik, okuma ve fen bilimleri üzerine sorular içerir.
  • Subject Tests: Bu tür sınavlar genellikle özel alanlarda bilgi ve beceriyi ölçer. Bazı üniversiteler spesifik programlar için bu tür testleri talep edebilir.
  • TOEFL ya da IELTS: Amerika'daki üniversiteler yabancı öğrencilerden genellikle İngilizce yeterliliklerini ölçmek için bu sınavları talep eder.
  • GRE (Graduate Record Examinations) ve GMAT (Graduate Management Admission Test): Bu sınavlar genellikle yüksek lisans ve işletme okulları için talep edilir.

Ancak şunu belirtmek gerekir ki Amerika'daki üniversiteler genellikle sınav sonuçlarına ek olarak öğrencinin lise not ortalaması (GPA), özgeçmişi, öneri mektupları, kişisel beyanı ve diğer faktörlere de bakarak kabul kararı verirler. Yani Amerika'da üniversiteye kabul süreci sadece sınav sonuçlarına dayalı değildir.



İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

Okul icon ve onedu logo

Boston College

Boston College hakkında detaylı bilgi edinin! Kabul şartları, programlar ve daha fazlası hakkında rehberimizle doğru üniversiteye adım atın.

Devamı

Adelphi University

Adelphi University

Adelphi University birçok alanda öğrencilerine lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim veren aynı zamanda bunu bilim ve sanatla ilişkilendiren[...]

Devamı

University of Kansas

University of Kansas

University of Kansas 1865 yılında Kansas eyaletinin Lawrence şehrinde kurulan devlet destekli araştırma üniversitesidir. Günümüzde 5 kampüsü[...]

Devamı

Amerikada üniversite eğitimi

Yale Üniversitesi

Yale Üniversitesi hakkında detaylı bilgi edinin! Kabul şartları, programlar ve daha fazlası hakkında rehberimizle doğru üniversiteye adım atın.

Devamı

Boston şehir manzarası

Boston Üniversitesi

Boston Üniversitesi hakkında detaylı bilgi edinin! Kabul şartları, programlar ve daha fazlası hakkında rehberimizle doğru üniversiteye adım atın.

Devamı